lørdag den 9. marts 2013

Det helt store mejeri :-)

Så kan jeg også præsentere mejeriprodukter... Og mon ikke timers venten vil bringe lykke :-)

Først har jeg lavet tykmælk, enkel og nem at lave. 



Tykmælk som min mor lavede det :-)



At lave tykmælk kræver 3 forskellige mejeriprodukter, sødmælk, fløde og kærnemælk. Temperaturen er vigtig for at det bliver rigtigt, så er termometer er nødvendigt. Måtte smide den første portion ud fordi den brændte på :-) 


Jeg fandt denne opskrift på arlas hjemmeside. Tak Arla :-)


Til 4 personer. 


1 L Sødmælk

1 dl Piskefløde 38%
1 dl Kærnemælk 



















Sådan gør man
Varm mælk og fløde til ca. 25° i en tykbundet gryde. Hæld mælken i en skål og lad temperaturen falde til ca. 22-25°. Bland derefter kærnemælken i.















Hæld blandingen op i tykmælksskåle, og stil dem tildækket på køkkenbordet ved stuetemperatur ca. 18 timer.
















Stil derefter tykmælken i køleskab, så den er kold ved serveringen.
Kilde : 
Venter på at den kan sættes i køleskabet :-) Fortsættelse følger...

Som den anden mejeri udfordring har jeg lavet hjemmelavet mascarpone, som gerne skulle serveres med frugt :-)

Mascarpone som min italienske mor lavede det :-) 

At lave Mascarpone kræver kun to ingredienser, fløde og vinsyre (eller citronsaft). Temperaturen er igen vigtig da man skal være opmærksom på at bakterier slås ihjel. 

Opskriften er lånt fra hjemmesiden kvalimad.dk
Det skal man bruge
1 L Piskefløde 38%2 tsk vinsyre eller 2 spsk citronsaft









Sådan gør man 
Varm fløden op til 85 grader Det slår alle bakterier i hjel, og proteinerne i fløden skifter struktur.
Opløs vinsyren i 2 spsk vand. Du kan godt hælde den direkte i som jeg gør i videoen, men så får du små knasende korn hvis det ikke bliver rørt ordentligt ud.Tilsæt vand og vinsyre til fløden, og rør godt rundt. Fløden begynder næsten med det samme at blive tykkere og det skal den også.










Lad det stå natten over i køleskabet. Vallen og ostemassen beggynder så småt at skille
Hæld blandingen over i en en sigte så vallen kan løbe fra. Den nemmeste måde er at lægge nogle opklippede kaffeposer i et dørslag så de dækker det helt. Du kan også bruge musslin stof, osteklud eller en gammeldags stofble.
Dæk til med folie og stil det i køleskabet til afdrypning tolv timer.
Tag osten op af sien og kom det i en lufttæt beholder. Det kan holde sig en uge til fjorten dage i køleskabet. 

Det kræver tid at lave mejeriprodukter og arbejdsprocessen er kort, men man kunne sagtens lave det sammen med en gruppe børn, dog vil jeg mene at der skal en antal produkter til at gøre det spændende. 

Fortsættelse følger om et døgns tid :-)









Ingen kommentarer:

Send en kommentar